Headlines
Published On: Friday, August 19, 2011
Posted by Kesatuan Mahasiswa Kelantan Jordan

RISALAH BAGI HATI –HATI YANG MERINDUKAN RAMADHAN N PENGAMPUNAN ALLAH ~ part 1 ~

 
SETAHUN sudah berlalu dan kini Ramadan menggamit lagi.sekali lg dunia menyaksikan umat Islam di seluruh dunia akan hidup dalam suasana merayakan kemeriahan ibadah ini. Ketibaannya dinanti-nantikan. Keharuman dan kemanisannya mula dirasai. Hembusan bayu segarnya mula bersemi dalam hati umat Islam yang merindui kehadiran bulan mulia ini. Malamnya tidak lagi gelita. Suasananya bakal dibanjiri cahaya solat, zikir, tasbih, tahmid dan linangan air mata kerinduan daripada jutaan manusia di seluruh dunia. Justeru kehebatan ini, kami ingin mengajak teman-teman n taulan serta seluruh ummat ini mencari makna di sebalik ibadah solat Tarawih, ibadah yang hanya terdapat pada bulan istimewa ini.

Solat Tarawih ialah sunat muakkad yang amat digalakkan. Bagi umat Islam yang mendirikan Tarawih sebulan penuh, bermakna ia telah menunaikan 600 rakaat solat sepanjang malam bulan Ramadan. Pernahkah kita menunaikan solat sebanyak 20 rakaat setiap malam atau 600 rakaat selama 30 malam berturut-turut pada bulan-bulan yang lain? Mereka yang menunaikan Solat Tarawih sejak kecil itu beruntung, kerana jika ia ditunaikan selama 60 tahun, maka ia telah mendapat 36,000 rakaat Solat Tarawih. Kemeriahan budaya daripada Solat Tarawih dan kemanisannya tidak akan dapat dirasai sekiranya seseorang itu meninggalkannya.

Tarawih berasal daripada bahasa Arab yang bermaksud rehat. Ringkasnya, Solat Tarawih adalah solat yang tujuannya menghasilkan kerehatan. Apakah yang dimaksudkan dengan kerehatan? Bagaimana ia dikaitkan dengan rehat, sedangkan ramai di kalangan kita yang kepenatan ketika mengerjakannya?
Soalan ini akan terjawab jika kita memahami inti ibadah solat itu sendiri. Sebagaimana yang selalu ditegaskan dalam ruangan ini, solat adalah Mikraj atau wadah yang membawa seorang mukmin itu lebih `dekat' kepada Tuhan-Nya. Ia adalah tali yang menghubungkan hamba secara langsung dengan Pencipta. Solat itu istimewa. Sebab itulah perintah solat diterima langsung daripada Allah s.w.t. dalam peristiwa Mikraj, tahun berlakunya peristiwa Israk dan Mikraj dinamakan sebagai `Aamul Huzni (tahun kesedihan) kerana kematian Abu Talib dan Khadijah yang menjadi penyokong Baginda dari segi material dan moral.

Pertemuan dengan Allah s.w.t. merupakan kerehatan dan kelapangan bagi Nabi setelah melalui kemuncak tribulasi dalam dakwah Baginda. Firman Allah s.w.t. lagi bermaksud: Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu? Dan Kami hilangkan bebanmu, yang memberatkan belakangmu, dan Kami tinggikan sebutan buatmu. Sesungguhnya sesudah kesulitan ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. (As-Syarh 94:1-6)

About the Author

Posted by Kesatuan Mahasiswa Kelantan Jordan on 10:08:00 PM . Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 . Feel free to leave a response

By Kesatuan Mahasiswa Kelantan Jordan on 10:08:00 PM . Filed under , . Follow any responses to the RSS 2.0 . Leave a response

0 cadangan dan kritikan membina for " RISALAH BAGI HATI –HATI YANG MERINDUKAN RAMADHAN N PENGAMPUNAN ALLAH ~ part 1 ~ "

Post a Comment

Tv Kmkj

    Blog Archive