Headlines
Published On: Saturday, August 11, 2012
Posted by Kesatuan Mahasiswa Kelantan Jordan

Peristiwa Nuzul Al-Quran bertanggal 17 Ramadhan


Sememangnya sudah menjadi tradisi masyarakat Islam untuk mengadakan hari memperingati peristiwa Nuzul Quran bertanggal 17 Ramadhan. Walaupun terdapat beberapa khilaf ulama dalam menentukan tarikh yang sebenar, namun itu bukanlah perkara yang perlu diutamakan.

Tugas kita selaku umat Islam bukan hanya sekadar mengingati dan mengetahui tentang peristiwa ini, malah kita dituntut untuk menghayati dan mengamati Al-Quran itu sendiri. Mengenangkan bagaimana keadaan Nabi Muhammad SAW saat Jibril datang memeluk sekaligus memerintahkan baginda membaca, jelas menunjukkan bahawa Al-Quran bukanlah sebuah kitab yang biasa-biasa. Ianya adalah kalam Allah.

Andai sahaja, insan semulia Nabi Muhammad SAW menggigil saat ingin membacakan ayat dari Al-Quran, bagaimana kita ? Dimana posisi hati dan jiwa kita ketika lidah enak melantunkan bacaan suci Al-Quran ? Sejauh mana penghayatan kita pada kalam-kalam Ilahi ?

Tepuk dada, tanya iman.

Oleh itu, marilah sama-sama kita meluangkan masa yang ada dengan membaca dan mentadabbur Al-Quran dengan sebaiknya. Raihlah keberkatan Ramadhan dengan mendampingi Al-Quran serta mendatabburinya. Jika hari biasa kita mampu membaca 5 helai sehari, maka dibulan Ramadhan ini, pertingkatkan ia, mungkin 1 juzuk atau 2 juzuk bahkan lebih.

Pohonlah pada Allah agar diberi kekuatan dan diizinkan untuk terus mendampingi Al-Quran sebagai teman, bukan sahaja didunia malah diakhirat kelak.

Daripada Nawwas Bin Sam'an r.a. telah berkata : Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda : Di hari akhirat kelak akan didatangkan Al Quran dan orang yang membaca dan mengamalkan isi kandungannya, didahului dengan Surah Al Baqarah dan Surah A-li 'Imraan, kedua-dua surah ini menghujah ( mempertahankan ) orang yang membaca dan mengamalkannya.

( Riwayat Muslim )

Sekadar sedikit perkongsian tentang sejarah penurunan (diwahyukan) Al-Quran kepada Rasulullah , menurut ahli hadis mengatakan ada dua pendapat. Pendapat pertama, Al-Quran diturunkan pada malam isnin, 17 Ramadhan bersamaan 6 Ogos 610M. Pendapat ini telah berhujah berdasarkan dalil Quran, Surah Al-Anfal, ayat 41. Manakala pendapat kedua menyatakan bahawa Al-Quran diturunkan pada malam Isnin, 24 Ramadhan bersamaan 13 Ogos 610M. Hal ini berdasarkan dalil ayat Al-Quran dari Surah Al-Qadr, ayat 1 dan Surah Ad-Dukhan, ayat 1-4 dan pendapat ini lebih diterima. Khilaf yang berlaku hanya berkisar pada tarikh, namun tahun berlakunya peristiwa Nuzul Quran ini telah disepakati berlaku sebelum 13 tahun Rasulullah berhijrah ke Madinah.

[ Disediakan oleh : Biro Pembangunan Minda & Rohani KMKJ 2012/2013 ]

About the Author

Posted by Kesatuan Mahasiswa Kelantan Jordan on 4:11:00 AM . Filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 . Feel free to leave a response

By Kesatuan Mahasiswa Kelantan Jordan on 4:11:00 AM . Filed under , , . Follow any responses to the RSS 2.0 . Leave a response

0 cadangan dan kritikan membina for " Peristiwa Nuzul Al-Quran bertanggal 17 Ramadhan "

Post a Comment

Tv Kmkj

    Blog Archive